Het stucen van een muur lijkt misschien niet voor iedereen weggelegd, maar een beetje handige doe-het-zelver kan het prima zelf. Het grote voordeel hiervan is dat je hierdoor een heleboel kosten bespaart. Iemand inhuren voor het stucen van de muur is immers ontzettend duur. Het is belangrijk dat je wel weet waar je mee bezig bent als je het zelf gaat doen, want het resultaat van een gestucte muur zul je lang blijven zien. In dit artikel geef ik je drie tips voor als je zelf een muur wilt stucen. Zo ben je in ieder geval een stapje in de goede richting van een mooie strakke muur die je zelf gestuct hebt.
Kijk goed naar de ondergrond
Allereerst is het goed om de ondergrond heel goed te bekijken voor je begint met stucen. Bij een nieuwbouwwoning kunnen de muren (vaak beton of gips) nog nat zijn. Als jij hier vervolgens overheen gaat stucen, dan is de kans op scheuren een stuk groter. In dit geval is het zaak om even te wachten tot de ondergrond goed droog is. Maak de ondergrond vervolgens goed schoon en stofvrij, zodat je met een schone, nette ondergrond kunt beginnen.
Wees niet te zuinig
Wanneer je voor het eerst gaat stucen, ben je misschien erg voorzichtig met het gebruik van je stucmortel. Je hoeft echter echt niet zuinig te zijn en kunt een flinke laag aanbrengen op de wand. De dikte zorgt voor extra stevigheid en je werkt er ook makkelijker oneffenheden mee weg. Daarnaast helpt het aanbrengen van een dikke laag ook tegen scheuren. Je stucwerk is namelijk een stuk sterker op deze manier.
Voorkom scheuren in het stucwerk
Scheuren in je stucwerk is het laatste wat je wilt. Zeker wanneer je de muur zelf hebt gestuct, zul je de scheuren altijd blijven zien. Ze zullen je blijven irriteren en waarschijnlijk zul je uiteindelijk alsnog iemand inhuren om het te herstellen. Het is dan ook belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat de scheuren ontstaan. Dit kun je doen door de eerdere tips te gebruiken die we in dit artikel besproken hebben, maar ook door de letten op bewegingen van de verschillende ondergronden. Als er verwijdingen in de ondergrond zitten, dan is het belangrijk dat je deze meeneemt in je stuclaag. Door ze mee te nemen, voorkom je dat er spanning op het stucwerk komt, met scheuren als gevolg.