Bijzondere weetjes over het fenomeen: ‘spiegel’

Iedereen kent ze wel en eigenlijk heeft iedereen er ook wel één of meerdere in huis. Spiegels in badkamers en toiletten zijn meer regel dan uitzondering. Maar ook in woon- en slaapkamers hebben veel mensen een spiegel hangen of misschien wel staan. Er zitten veel voordelen aan dit fenomeen zoals meer lichtinval creëren, de ruimte optisch groter laten lijken maar ook de mogelijkheid om te zien of je haar goed zit. Er zijn ook allerlei bijgeloof verhalen zoals geluk brengen als ze barsten, maar er zijn ook minder bekende en bijzondere weetjes. 

In de bijbel wordt er al over gesproken

Wanneer ze zijn uitgevonden en hoe ver ze terug gaan is voor veel mensen niet duidelijk. We kennen ze, maar de oorsprong is onbekend. Als we kijken naar de Bijbel dan zien we dat daar al de eerste spiegel werd omschreven. Het ging om een weerspiegeling in een wateroppervlakte ver voor Christus. Later zijn er tijdens opgravingen uit de Romeinse tijd gedaan waar men deze voorwerpen hebben gevonden. Ze waren in die tijd van glas gemaakt met zilver. Later werden ze gemaakt van kwik maar vanwege de gevaarlijkheid van de stof zijn die modellen verboden. Tegenwoordig wordt de stof aluminium of zilverpapier gebruikt om ze te maken. 

Ze staan zelfs op de maan

Al klinkt het misschien raar, maar er staan echt spiegels op de maan. Deze zijn niet door moedernatuur daar geplaatst, maar door de mens. Vanuit praktische redenen is er in de loop der jaren dat we op de maan landen op meerdere plekken spiegels geplaatst. Door gebruik te maken van deze voorwerpen op de maan kunnen we de afstand tussen de maan en de aarde bepalen. Op die manier krijgen we steeds informatie over het heelal, de afstanden, de onderlinge bewegingen en mogelijke problemen die we kunnen verwachten. 

Ze zijn er ook met licht er in

De spiegel die we allemaal in huis hebben is ons bekend, maar de atomaire versie is voor velen een onbekend begrip. Er komt namelijk bij dit type spiegels licht vrij door de materie waarop er gereflecteerd wordt. Het zijn geen alledaagse exemplaren en ze worden niet veel gebruikt. Maar doordat er sprake is van een elektromagnetisch veld waarin neutrale atomen worden gereflecteerd, ontstaat er licht. 

Een spiegel kan ook geluid reflecteren

In principe reflecteren spiegels licht dat erop valt, maar er zijn ook varianten die geluid reflecteren. De akoestische versie reflecteert namelijk geluid en vindt hun oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. Ze werden gebruikt om vijandige vliegtuigen tijdig te detecteren. Toen bestonden er namelijk nog geen radars en daarom waren de spiegels een perfecte uitkomst. 

Een telescoop valt ook onder de naam van spiegel 

Als je een telescoop ziet of eraan denkt dan geloof je waarschijnlijk niet direct dat het ook een spiegel is. Toch is het wel zo. Hij werkt anders dan de modellen die we thuis gewend zijn, namelijk met zogenaamde straalsplitsers. Vooral in de biologie en de astrologie worden telescopen gebruikt waarbij de inval eerste een rechte koers heeft en later 90 graden afbuigt. 

Wil je iets speciaals? Dan kan je ook een spiegel op maat bestellen.