De beste manieren om jouw huis energieneutraal te maken‍

Groen zijn is niet alleen meer recycleren en minder rijden. Het gaat ook over het bouwen van een huis dat energieneutraal is. Laat jij jouw huis energieneutraal bouwen door Bouwbedrijf Drenthe? Het huis energieneutraal bouwen is sinds 2020 verplicht, maar je kunt zelf ook jouw steentje bijdragen.  Er zijn veel manieren om je huis milieuvriendelijker te maken en je ecologische voetafdruk te verkleinen – zelfs als je op een kleinere oppervlakte woont, zoals een appartement of een flatgebouw. 

Zonnepanelen installeren 

De zon is een onbeperkte bron van energie, en zonnepanelen vangen die energie op en zetten die om in elektriciteit. Zonnepanelen kun je het best installeren op het dak, want dat is de meest efficiënte plaats. Als je niet genoeg dakruimte hebt, kun je ze ook op het erf installeren. Je kunt ook draagbare zonnepanelen kopen die gemakkelijk te verplaatsen zijn en gebruikt kunnen worden voor kamperen en andere buitenactiviteiten. Zonnepanelen zijn een prima optie als je je huis energieneutraal wilt maken, maar ze zijn wel wat prijzig. Je kunt de panelen financieren, maar het is belangrijk om rekening te houden met de kosten van de elektriciteit die je tijdens de levensduur van de panelen niet zult betalen. Het duurt ongeveer 10 jaar voordat de panelen zichzelf hebben terugverdiend. 

Bouw een groen dak

Een groendak is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele daken. Ze zijn geweldig in stedelijke gebieden, omdat ze helpen stormwater afvoer te verminderen en luchtvervuiling tegen te gaan. Ze hebben ook veel voordelen voor de gezondheid, zoals het verminderen van CO2-niveaus en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Groene daken kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder aarde en planten. Je kunt ook synthetische materialen gebruiken om een groendak te maken, hoewel deze minder effectief zijn. Groene daken zijn duurder dan gewone daken, maar ze hebben veel voordelen. 

Ze kunnen de levensduur van het dak met 50% verlengen, zodat je het niet zo snel hoeft te vervangen. Ze verminderen ook de geluidsoverlast en helpen uw binnenklimaat te reguleren.

Gebruik LED-verlichting

LED-verlichting is geweldig voor je huis, zowel binnen als buiten. Ze verbruiken tot 80% minder energie dan gloeilampen, dus ze kunnen het huis energiezuiniger maken. Ze gaan ook lang mee – tot 20 keer langer dan gewone gloeilampen, dus je hoeft ze niet zo vaak te vervangen. En als je je zorgen maakt over de prijs, hoef je dat niet te doen: LED-lampen zijn betaalbaarder dan ooit tevoren. Je kunt ook kiezen voor energiezuinige LED’s in de vorm van een gloeilamp voor decoratieve verlichting. Als je je huis energiezuiniger wilt maken, kun je ook verlichting op zonne-energie overwegen. Lampen op zonne-energie werken net als gewone lampen, maar ze worden aangedreven door zonne-energie. Je kunt ze gebruiken om paden, tuinen en zelfs kamerplanten te verlichten.

Voeg milieuvriendelijke isolatie toe

Isolatie is een belangrijke factor bij het energiezuinig maken van het huis. Je kunt isolatie aanbrengen in uw muren, vloeren en zelfs op het dak om warmte binnen te houden in de winter en koele lucht in de zomer. Er zijn vele soorten isolatie, waaronder natuurlijke en synthetische vezels. Er zijn twee hoofdtypen isolatie: losse vullingen en vleermuizen. Losse isolatie is het beste voor kleine, dunne ruimtes, zoals tussen muren en vloeren. Matten zijn het meest geschikt voor grote, doorlopende oppervlakken, zoals daken. Wat de beste isolatie voor jouw huis is, hangt af van het leefklimaat.

Conclusie

Het huis milieuvriendelijker maken is een uitdagende taak, maar het is het op de lange termijn waard. Je hoeft echter niet alles in één keer te doen. Begin met één project, zoals het installeren van zonnepanelen, en werk van daaruit naar een hoger niveau. Het kost misschien wat tijd, maar uiteindelijk is het de moeite waard.