Scheuren in je betonvloer? Zo herstel je ze zelf

Heb jij een betonvloer in of om je huis die beschadigd is? Of het nu om een vloer in je garage gaat of de vloer in je woonkamer, je wilt dat deze zo snel mogelijk weer herstelt wordt. Maar het inhuren van iemand die de vloer komt herstellen kan snel hoog oplopen in kosten. Dat terwijl dit een klus is die je ook prima zelf kunt uitvoeren. Uiteraard wel met de nodige voorbereiding en tips. In dit artikel help ik je vast een handje op weg.

Maak de scheur groter

Dit klinkt misschien niet helemaal als een logische stap als je de vloer juist wilt herstellen, maar dat is het toch wel. Door de scheur uit te beitelen maak je hem namelijk iets ruimer waardoor je meer ruimte hebt om de mortel erin te gieten. Daarnaast hecht de mortel beter op een ruwe ondergrond en deze creëer je door het beitelen. Wanneer je de scheur groter hebt gemaakt is het belangrijk dat je deze volledig vrij maakt van stof en vuil. Hierdoor kan de hechting namelijk negatief worden beinvloedt. 

Mortel aanmaken en aanbrengen

Je kunt voor deze klus gebruik maken van smeerbare mortel of van gietmortel. Met gietmortel kun je makkelijker scheuren in vloeren opvullen. Smeerbare mortel is handiger als je op een helling aan het werk bent. Meng de mortel volgens de instructies en breng het aan op de scheur. Zorg ervoor dat je eerst wat water over de uitgebeitelde scheur druppelt. Hiermee voorkom je dat de mortel te snel droogt. Let er ook op dat er geen luchtbellen ontstaan en zorg ervoor dat de scheur volledig gevuld is. Laat dit vervolgens een uur drogen en strijk het dan glad. Zorg in de dagen erop dat je de mortel nog een beetje vochtig houdt en dat er geen direct zonlicht op valt. Hierdoor kan de mortel te snel uitzetten en barsten. Dat is zonde, want dan kun je weer opnieuw beginnen. 

Het afdichten van de mortellaag

Beton absorbeert erg makkelijk vlekken, wat je vloer al snel minder mooi kan maken. Het is daarom aan te raden om een waterdichte laag aan te brengen en de vloer hierbij af te dichten. De waterdichte laag kun je aanbrengen met een borstel (ruwe vloer) of met een verfroller (gladde vloer). Vervolgens laat je het een paar uur drogen en breng je nog een laag aan. Zo weet je zeker dat je vloer goed beschermt is.